Γιορτάζουν...

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου όλες οι τάξεις του δημοτικού σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Μικρός Πρίγκιπας» στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Ήταν μια παράσταση πολύ καλά σκηνοθετημένη με αρκετές πρωτοτυπίες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν η παρουσία του χορού, ο οποίος συχνά κατά τη διάρκεια του έργου γινόταν μέρος των σκηνικών και ήχων!

Όμως, οι θεατές δεν ήταν αμέτοχοι σε αυτή την παράσταση? Πολλοί μαθητές πήραν μέρος στην παράσταση είτε τραγουδώντας επί σκηνής είτε χορεύοντας. Ήταν μια παράσταση πραγματικά απολαυστική.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 οι μαθητές της Στ΄ τάξης συμμετείχαν στο εγκεκριμένο από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές». Το πρόγραμμα αυτό είχε ως αντικείμενο μελέτης το Ρωμαϊκό Ωδείο της Αρχαίας Κορίνθου και θέμα «Η μουσική ταξιδεύει μέσα στο χρόνο στην Κόρινθο» . Συνδιοργανώθηκε με το PIERCE Αμερικάνικο Κολέγιο Αθηνών , την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το σωματείο φίλων για την προστασία των αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα» και είχε ως χορηγό την Ολυμπία Οδό Α.Ε.

Αρχικά οι μαθητές του σχολείου μας γνώρισαν μέσω του προγράμματος μουσικά όργανα της αρχαιότητας στον χώρο του Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου και στη συνέχεια γνώρισαν με τη βοήθεια των μαθητών του Αμερικάνικου Κολεγίου Αθηνών μουσικά όργανα από την αρχαιότητα, καθώς και σύγχρονα μουσικά όργανα και τραγούδησαν αρχαία και σύγχρονα τραγούδια. Η αρχαιολόγος κα. Ιουλία Τζώνου μίλησε στους μαθητές για το Ρωμαϊκό Ωδείο.

Περάσαμε μια υπέροχη μέρα. Γνωρίσαμε καινούργιους φίλους, παίξαμε με τη μουσική, χορέψαμε, τραγουδήσαμε και αποχωρήσαμε ενθουσιασμένοι δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συναντηθούμε σύντομα.

 

 

 

"Ο Μουσικός και το δελφίνι" Γ΄τάξη

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου η Γ' τάξη επισκέφτηκε τον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Κορίνθου για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα "Ο Μουσικός και το δελφίνι" σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Κορίνθου. Ξεναγοί στο ταξίδι πίσω στον χρόνο ήταν οι κυρίες Φάλλια και Σοφία. 

Αφού φτάσαμε εκεί , μας έκαναν ξενάγηση στο εσωτερικό του μουσείου όπου είδαμε τους κλεμμένους κούρους , τοιχογραφίες , ψηφιδωτό και πήλινα ευρήματα σε προθήκες.

Έπειτα βγήκαμε στον προαύλιο χώρο και ακούσαμε από την κα Σοφία την ιστορία του Αρίωνα. Αμέσως μετά η κα Φάλλια μας έμαθε το τραγούδι που τραγουδούσε ο Αρίωνας στο καράβι και μας χώρισε σε δύο ομάδες. Τα αγόρια πήραν τις λύρες και μεταμορφώθηκαν σε Αρίωνες ενώ τα κορίτσια σε δελφίνια που μαγεύονται από την μουσική. Με χορό , τραγούδι και ρυθμό οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στη 'θάλασσα'. 

 

Όταν επιστρέψαμε σχολείο , δουλέψαμε σε ομάδες και σας παρουσιάζουμε τις εργασίες μας. Περάσαμε υπέροχα!!! Ευχαριστούμε πολύ!!!

1η :"Η επιστροφή του Αρίωνα στην Κόρινθο" από την ομάδα Smile

 

 

 2η : "Τα μουσικά όργανα" από την ομάδα F.B.I

 

 3η : " Οι εντυπώσεις μας" από την ομάδα 'Ο θησαυρός και οι τρεις πειρατές'

 

4η : "Ο Αρίωνας" από την ομάδα Yolo

 5η : "Ζωγραφική" από την ομάδα "Τα τρία πιγκουινάκια"

 

 

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5/2016 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΠΗΓΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ "ΠΑΠΑΚΙΑ" ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ!!!

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΔΑΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΠΟΛΛΑ ΖΩΑΚΙΑ,ΠΕΡΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΠΑΙΞΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ!!!

 

 

 

 

"Αγία Σοφία - Εικονική περιήγηση" Ε' - ΣΤ' τάξεις

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 οι τάξεις Ε? και Στ? πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα. Εκεί, ξεναγηθήκαμε στην έκθεση του Πολεμικού Ναυτικού με θέμα «Ιστορίες ανδρείας». Πρόκειται  για μια έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ευρήματα από καθοριστικές μάχες  του ελληνικού στόλου κατά τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε την ταινία «Αγία Σοφία, εικονική περιήγηση» όπου προβλήθηκε το αρχιτεκτονικό επίτευγμα του ναού, η αντοχή του και η διαφοροποίηση του ανά τους αιώνες.

 

 

 

 

 

 

 

Εκπαιδευτική εκδρομή των Α' και Β' τάξεων

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, οι μαθητές των δύο μικρότερων τάξεων, επισκεφθήκαμε το καλλιτεχνικό εργαστήριο Lab2Art στο Λουτράκι.

Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να αποτυπώσουμε στον πηλό μας φύλλα δέντρου, καθώς και μια ποικιλία δημιουργημάτων δικής μας επινόησης. Ζητήσαμε από την υπεύθυνη κάποια από τα έργα μας να μην επισμαλτωθούν με σκοπό το χρωματισμό τους από εμάς.

Ο καιρός μας δυσκόλεψε αρκετά, αλλά ο στόχος επετεύχθη και η χαρά ήταν αμείωτη!

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ( Γ ΄Δ΄)

Πρόγραμμα :" Η τέχνη της Υφαντικής"

Την Παρασκευή  5 Φεβρουαρίου 2016 η Γ΄ και η Δ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου και παρακολούθησαν το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Αργαλειοί και Υφάντρες".

Οι μικροί μαθητές μυήθηκαν στα μυστικά της υφαντικής τέχνης μέσα από ποικίλες δραστηριότητες.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα έφτιαξαν με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού το δικό τους έργο χαρτοπλεκτικής!

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ

Μουσείο Πειραμάτων:

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου οι μαθητές όλου του σχολείο, εκτός της Β? δημοτικού, επισκέφτηκαν το Μουσείο Πειραμάτων, που βρίσκεται στην Καισαριανή σε έναν πολύ ιδιαίτερο και σύγχρονο χώρο.

Φιλοσοφία του μουσείου είναι ότι πείραμα σημαίνει δοκιμή! Για ένα μικρό

επιστήμονα όμως, σημαίνει παιχνίδι!

Τα παιδιά της Α? και Γ? τάξης παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Στα ίχνη των δεινοσαύρων». Τα μικρά παιδιά έγιναν για λίγο παλαιοντολόγοι, ακολούθησαν τα  ίχνη των δεινοσαύρων, ανακάλυψαν τις φωλιές τους, άκουσαν τις φωνές τους ενώ  επιδόθηκαν και σε ανασκαφές!

Τα παιδιά της Δ', Ε' και ΣΤ? τάξης παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Μαγική Χημεία». Έγιναν για λίγο μικροί χημικοί και πραγματοποίησαν πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον εξοπλισμό ενός αληθινού χημικού εργαστηρίου. Παρατήρησαν χημικές αντιδράσεις με διαλύματα μέχρι και ...εκρήξεις!

Μια αξέχαστη εμπειρία, μέσω της οποίας τα παιδιά προσέγγισαν θέματα της επιστήμης με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο.

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ,ΤΟ ΥΓΡΟ ΧΡΥΣΑΦΙ...

Όλοι οι  μαθητές  του σχολείου μας επισκέφτηκαν το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Αρχ.Κορίνθου.

Είδαν από κοντά όλη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου βήμα προς βήμα , γνώρισαν νέες εμπειρίες,

έμαθαν αρκετά πράγματα για την ελιά και το λάδι και στο τέλος δοκίμασαν ζεστό ψωμί με φρέσκο λάδι.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του ελαιοτριβείου που μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν με μεγάλη χαρά στον χώρο τους.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΜΕ Γ' Δ' (5-11-2015)

Οι μαθητές της Γ' και Δ' τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.

Η Γ' τάξη συμμετείχε στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η ελιά" .Η υπεύθυνη παιδαγωγός μύησε τους μικρούς μαθητές στον μαγικό κόσμο της ελιάς μέσα από την καθημερινότητα ,τη θρησκεία ,τη μυθολογία κ.α.....Έπειτα χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν ενδιαφέροντα παιχνίδια με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο!!!

Η Δ΄ τάξη συμμετείχε στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".Οι μαθητές ασχολήθηκαν με την ενέργεια ,έπαιξαν και πειραματίστηκαν.

Κίνηση, τροφή, δύναμη, ζέστη, δροσιά και χιλιάδες άλλα πράγματα είναι μόνο ενέργεια. Κύρια πηγή της είναι ο Ήλιος. Την αντλούμε από τεράστιες αποθήκες που δημιoυργήθηκαν στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια και δεν είναι ατελείωτες, ενώ μας προσφέρουν «δώρα» ακριβά και βρόμικα. Σήμερα ο άνθρωπος στρέφεται ξανά στις αέναες και ανεξάντλητες μορφές ενέργειας, τις οποίες από παλιά -με σοφία- χρησιμοποιούσε. Ο Ήλιος, η δύναμη του Αέρα, η δύναμη του Νερού, με τη συνδρομή της τεχνολογίας, παίζουν ξανά ρόλο στη ζωή μας και δίνουν ενέργεια καθαρή και προσιτή. Είναι οι νέες, πολύ παλιές, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

'Επειτα όλοι οι μαθητές παρακολούθησαν στη Θόλο την ψηφιακή ταινία " Τιτάνες στην εποχή των παγετώνων".

Η νέα ταινία Θόλου «Τιτάνες στην Εποχή των Παγετώνων» ξαναζωντάνεψε μία σκληρή και όμορφη εποχή, τότε που αιλουροειδή με κοφτερά δόντια, γιγαντιαίοι βραδύποδες και τριχωτά μαμούθ κατοικούσαν στη Γη, ενώ οι αρχαίοι πρόγονοί μας ανέπτυσσαν τέχνη, γλώσσα και κυνηγετικές δεξιότητες, προσπαθώντας να κατανοήσουν και να επιβιώσουν στο σκληρό κόσμο γύρω τους.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στα όμορφα και κατεψυγμένα τοπία της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, δέκα χιλιάδες χρόνια πριν από το σύγχρονο πολιτισμό και να γνωρίσουν μια εποχή που οι Τιτάνες κυβερνούσαν απέραντες ηπείρους και οι άνθρωποι ζούσαν μαζί με τους γίγαντες.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Ε΄-ΣΤ΄2014

 

                  Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη Κορίνθου

     Οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας που πραγματοποιούν, επισκέφτηκαν την Βιβλιοθήκη και την Πινακοθήκη Κορίνθου.

Στη Βιβλιοθήκη παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο ασκός του Αιόλου». Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης, άκουσαν την ιστορία για τον ασκό του Αιόλου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης ?δημιουργώντας! Έμαθαν για τους 8 ανέμους , τις ονομασίες τους και την κατεύθυνσή τους μέσα από τη δημιουργία κολάζ και ενός ανεμοδείκτη χωρισμένοι σε ομάδες.

« Κατά την Ελληνική Μυθολογία ο θεός των ανέμων Αίολος διατηρούσε τους ανέμους κλεισμένους εντός ασκού από τον οποίο και επέτρεπε να πνέουν αυτοί κατά βούληση.Ο ασκός του Αιόλου είναι στοιχείο πλοκής στην Οδύσσεια του Ομήρου. Εκεί, ο ασκός αυτός δόθηκε στον Οδυσσέα. Οι ναύτες του όμως, από περιέργεια, τον άνοιξαν για να δουν τι περιείχε και οι άνεμοι ελευθερώθηκαν. Η θαλασσοταραχή που ακολούθησε προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο καράβι του Οδυσσέα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τον προσανατολισμό του, επιμηκύνοντας το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη. Σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος αυτός για πράξεις που έχουν ανεξέλεγκτες συνέπειες».

 

Ο ασκός του Αιόλου

 

?ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΟΡΕΣ ΑΝΕΜΟΙ που ιερουργούνε
που σηκώνουν το πέλαγος σα Θεοτόκο     
που φυσούν και ανάβουνε τα πορτοκάλια
που σφυρίζουν στα όρη κι έρχονται...
...
Ο Μαΐστρος, ο Λεβάντες, ο Γαρμπής
ο Πουνέντες, ο Γραίγος, ο Σιρόκος
η Τραμουντάνα, η Όστρια...
(ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ - ΤΟ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ?
Ο.Ελύτης )

 

Στην Πινακοθήκη παρακολούθησαν το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτο-κόμικ». Οι μαθητές βρήκαν  θέματα  και απεικονιστικά στοιχεία, που τους ενδιέφεραν στο χώρο της Πινακοθήκης, τράβηξαν φωτογραφίες, τις εκτύπωσαν και τις συνέθεσαν, φτιάχνοντας το κολάζ μιας εμπνευσμένης ιστορίας!