ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (Γ)
Ως ολοκλήρωση του πολιτιστικού προγράμματος "Το Δωδεκάθεο - Τοπική ιστορία και μυθολογία" που εκπόνησε φέτος το Γ΄2 ήταν η επίσκεψη όλης της Γ΄ τάξης στον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο του μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου. Εκεί μας υποδέχτηκαν η φιλόλογος κα Σοφία Δασκαλοπούλου και η μουσικός κα Φάλια Παπαγιαννοπούλου με τη φλογέρα της !
Οι μαθητές περιηγήθηκαν στον χώρο ,είδαν την κρήνη Πειρήνη και άκουσαν το μύθο της. Μετά κάθισαν σε σκιερό μέρος και η κα Σοφία τους αφηγήθηκε τον μύθο του Αρίωνα με τα δελφίνια:
Κάποτε, ο Αρίων αποφάσισε να ταξιδέψει στη Σικελία για τα προς το ζην. Εκεί, αφού με την τέχνη του μάζεψε πολλά χρήματα και πλούτη, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής μ' ένα κορινθιακό πλοίο.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι ναύτες αποφάσισαν να τον ληστέψουν και να τον πετάξουν στη θάλασσα. Ο Αρίων προσφέρθηκε να τους δώσει χρήματα για να σώσει τη ζωή του, αλλά εις μάτην. Τότε, τους παρακάλεσε να του κάνουν μια τελευταία χάρη. Να τον αφήσουν να τραγουδήσει πριν από το θάνατό του. Οι ναύτες δέχθηκαν.
Ο Αρίων, αφού φόρεσε τα καλά του, πήρε την κιθάρα στα χέρια του, στάθηκε στην πλώρη του καραβιού και τραγούδησε τον «όρθιο νόμο», έναν ύμνο προς την Ορθία Αρτέμιδα. Ένα δελφίνι που μαγεύτηκε από το τραγούδι του, τον πήρε στη ράχη του και τον έβγαλε στο ακρωτήριο Ταίναρο. Από εκεί, ο Αρίων πήγε πεζός στην Κόρινθο, όπου ανέφερε τα καθέκαστα στον Περίανδρο. Αυτός έδωσε εντολή να συλληφθούν οι ναύτες, που εν τω μεταξύ είχαν επιστρέψει στην Κόρινθο και να θανατωθούν.
Έπειτα με την καθοδήγηση της μουσικού και των δασκάλων τους οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες ,έπαιξαν μουσικά όργανα ,έψαλλαν διθύραμβο και χόρεψαν στο ρυθμό του λυρικού άσματος.
Ενθουσιάστηκαν και πέρασαν υπέροχα!!! Ενθουσίασαν μάλιστα με την ερμηνεία τους και τους επισκέπτες του χώρου από τους οποίους απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα!!!!
Ο Διθύραμβος ήταν λυρικό άσμα ενθουσιαστικού χαρακτήρα, προς τιμή του Διονύσου. Ψαλλόταν από ομάδα ανδρών ή αγοριών με την συνοδεία αυλού, στις διονυσιακές γιορτές. Το θέμα αρχικά ήταν η γένεση του Βάκχου, ενώ στην συνέχεια το πλαίσιο έγινε ευρύτερο. Πιστεύεται πως η λέξη προήλθε από: α) τον "Διθύραμβο" Διόνυσο, που γεννήθηκε δύο φορές, μια από την Σέμελη και μια από τον μηρό του Δία και β) δις-θύρα-βαίνω. Η εξέλιξή του οδήγησε στη γένεση της τραγωδίας. Με τα χρόνια εξελίχθηκε από λατρευτικό τραγούδι σε ξεχωριστό λυρικό και χορευτικό καλλιτεχνικό είδος.
Πατέρας αυτής της εξέλιξης θεωρείται ο Αρίων που ανέπτυξε τα λατρευτικά χορικά άσματα, τους έδωσε τίτλους και τα παρουσίασε με Σατύρους.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (1,23) ο Αρίων ήταν ο πρώτος γνωστός συνθέτης που παρουσίασε τον διθύραμβο στην Αρχαία Κόρινθο, πιθανότατα την εποχή του τυράννου Περιάνδρου.
Τα νέα μας
- Ενημερωτικό φυλλάδιο από την Ψυχολόγο κα Γιώτα Σοφρωνά
- Ενημέρωση για τη Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση
- Υλιικό και οδηγίες για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
- Οδηγίες για τη σύνδεση των μαθητών στα μαθήματα του σχολείου μας, στις ψηφιακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες
- «Μαθαίνουμε στο σπίτι» με την ΕΡΤ από τη Δευτέρα
- Χρήσιμες συμβουλές από τη ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ
- Ενδεικτικές προτάσεις από το ΚΕΣΥ Αργολίδας για την υποστήριξη των παιδιών εν μέσω πανδημίας COVID-19
- Μήνυμα για μαθητές/τριες και γονείς
- Ενημέρωση Μαθητών ή/και Γονέων ή Κηδεμόνων
- Ενημέρωση για απόκτηση κωδικών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο