Γιορτάζουν...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Ε΄-ΣΤ΄2014

 

                  Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη Κορίνθου

     Οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας που πραγματοποιούν, επισκέφτηκαν την Βιβλιοθήκη και την Πινακοθήκη Κορίνθου.

Στη Βιβλιοθήκη παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο ασκός του Αιόλου». Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης, άκουσαν την ιστορία για τον ασκό του Αιόλου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης ?δημιουργώντας! Έμαθαν για τους 8 ανέμους , τις ονομασίες τους και την κατεύθυνσή τους μέσα από τη δημιουργία κολάζ και ενός ανεμοδείκτη χωρισμένοι σε ομάδες.

« Κατά την Ελληνική Μυθολογία ο θεός των ανέμων Αίολος διατηρούσε τους ανέμους κλεισμένους εντός ασκού από τον οποίο και επέτρεπε να πνέουν αυτοί κατά βούληση.Ο ασκός του Αιόλου είναι στοιχείο πλοκής στην Οδύσσεια του Ομήρου. Εκεί, ο ασκός αυτός δόθηκε στον Οδυσσέα. Οι ναύτες του όμως, από περιέργεια, τον άνοιξαν για να δουν τι περιείχε και οι άνεμοι ελευθερώθηκαν. Η θαλασσοταραχή που ακολούθησε προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο καράβι του Οδυσσέα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τον προσανατολισμό του, επιμηκύνοντας το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη. Σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος αυτός για πράξεις που έχουν ανεξέλεγκτες συνέπειες».

 

Ο ασκός του Αιόλου

 

?ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΟΡΕΣ ΑΝΕΜΟΙ που ιερουργούνε
που σηκώνουν το πέλαγος σα Θεοτόκο     
που φυσούν και ανάβουνε τα πορτοκάλια
που σφυρίζουν στα όρη κι έρχονται...
...
Ο Μαΐστρος, ο Λεβάντες, ο Γαρμπής
ο Πουνέντες, ο Γραίγος, ο Σιρόκος
η Τραμουντάνα, η Όστρια...
(ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ - ΤΟ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ?
Ο.Ελύτης )

 

Στην Πινακοθήκη παρακολούθησαν το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτο-κόμικ». Οι μαθητές βρήκαν  θέματα  και απεικονιστικά στοιχεία, που τους ενδιέφεραν στο χώρο της Πινακοθήκης, τράβηξαν φωτογραφίες, τις εκτύπωσαν και τις συνέθεσαν, φτιάχνοντας το κολάζ μιας εμπνευσμένης ιστορίας!